www.FotoRoubas.cz
   web Míry Roubínka s fotografiemi a o fotografii
úvod jak na to hlavní stránka nabídka odkazy
Hrady a stavby Třeboňska
Hrady Křivoklátska
Křivoklátská zákoutí
Kytky
Podkrkonoší a Adršpach
Rybníky a lužní lesy
Zpět na fotky
   Fotky z roku 2009
  Rok 2009 byl celý poznamenán rozchodem s dloholetou přítlkyní a tak se nefotilo zrovna snadno. I přesto vznikla celá řada zajímavých fotografií. Podařilo se mi navzdory nepřízni zrealizovat další dvě cesty, jednu na Křivoklátsko a druhou na Třeboňsko. Stejně jako v předchozích letech vznikla řada fotek v klasických lokalitách, jako je Adršpach nebo Babiččino údolí a a ani v tomto roce nechybí kytky.
  Uvidíte fotografie nejen Křivoklátu, ale i třeba Krašova, Krakovce, Landštejna ale i Temelína nebo Hluboké nad Vltavou. Vůbec Hluboká mne celkem potěšila, celkem snadné a dostupné parkování a v hospodě u Švejka, kousek od zámku, se dalo dobře najíst za celkem rozumný peníz. A navíc mi vylezlo sluníčko pod bouřkové mraky, takže Hluboká se oděla do celkem sexy ohozu. Za zmínku stojí i návštěva Bránovského přívozu, tedy krajiny knih Oty Pavla, které jsem nikdy nečetl. Ale filmy jsem viděl a jak tak člověk stál u Berounky, měl jsem pocit, že převozníka Proška, kterého tak skvěle zahrál Rudolf Hrušínský, musím každou chvíli za sebou zaslechnout.
   Křivoklátsko bylo vůbec cestou převážně po hradech, k těm jmenovaným jsem ještě navštívil Točník, Žebrák a třeba podivný pradávný Týřov, který ve své době musel být díky své konstrukci podivuhodným a dosti nedobytným sídlem. Na Třeboňsku jsem si zase užil docela komáry, hlavně v bažinách a lužních lesích okolo Lužnice. Za zmínku stojí i Vlkovský přesyp, malá česká poušť. K takovým fotografickým omylům, kdy jsem si trochu naběhl, patří rezervace Soví les. Z hlediska živočichů a rostlin asi velmi cenné místo původního lužního lesa na Třeboňsku, nicméně z hlediska fotografie na něm bylo jediné zajímavé to, že na něm nebylo vůbec nic zajímavého.
   Fotky pořízené v tomto roce mají spíše dokumentační charakter, hlavně pak fotky lužních lesů. S vyjimkou Hluboké a ještě několika málo fotek se mi nepodařilo zachytit zajímavější světlo a atmosféru. Jedna z nejnenápadnějších fotek celého výběru - fotka káčat z Adršpašské pískovny, je symbolem volnosti a svobody, bez které by vlastně vůbec žádné hezké fotky nemohly vzniknout a tak je svým poselstvím asi tou nejzajímavější fotkou celého výběru.
copyright ©   Ing. Miroslav Roubínek