www.FotoRoubas.cz
   web Míry Roubínka s fotografiemi a o fotografii
úvod jak na to hlavní stránka nabídka odkazy
Z roku 2010 si můžete prohlédnout:
Roční období na trutnovsku
Krokusy
Adršpach
Květiny
Podyjí
Pálava
Zpět na fotky
   Fotky z roku 2010
  V roce 2010 se mi podařilo nalézt po předchozím vztahu novou přítelkyni Nikolu. Vztah bohužel vydržel asi tři měsíce a mojí vinou skončil. Protože to byl první delší vztah po předchozím osmiletém, Nikola odnesla bohužel spousty věcí, za které nemohla. Dodnes má můj velký obdiv, jak to všechno tehdy snášela a se mnou to vůbec nebylo jednoduché. Patří jí velký dík. Společně jsme navštívili národní park Podyjí a Pálavu.
  Podyjí je sice malé území, ale jinak to byla taková na české poměry show. Zatímco zlatohlávci, které znám z okolí Trutnova mají tak pár milimetrů, místní měli skoro tři centimetry. Podyjí mělo co ukazovat. Viděli jsme třeba vzácnou užovku stromovou, houby jedlé za syrova s výstižným názvem ryzec syrověnka, parazitické orchideje, raky a třeba taky pelyněk. To vše doplněno pohodoým bydlením ve Vranově nad Dyjí a posezením v hospodě Parník. Bohužel, ne vše z přírody se podařilo vyfotit.
  Druhá část cesty byla na Pálavě. Bydleli jsem v Mikulově v přijemném penzionu. Bohužel Mikulov svůj Parník neměl. Hospůdky byly vesměs podstatně dražší a výběr tedy moc nebyl... Hold Parník do Mikulova nedoplul. Taky návštěva Lednice byla poměrně drsným zklamáním. Žádná slušná hospa, jen trapný bufet a jedny hajzly na chodbě. A machrujou... A vše předražené, velká část zámku pod lešením, zkrátka nic moc. Trapnost dotahly vtíravé cedulky oznamující že na trávník nevstupovat. Pohoda z Hluboké, kde tohle nikdo neřešil, tady nebyla... Škoda, zámek krásný, ale to kolem... no trapné.
   V Podyjí ani na Pálavě se příliš nedařilo fotit přírodu, spíše se podařily hrady a zámky. Myslím, že to bylo hodně tím, že ani v jednom případě nebylo vybráno to nejlepší období - oběma oblastem by slušel podzim a jeho pestré barvy. Řada zajímavých věcí, jako byla například užovka stromová, či velcí zlatohlávci se zase nepodařilo vyfotit protože by příprava záběru vyžadovala příliš mnoho času, který nebyl. V Adršpachu se podařila zajímavá série podzimních makrofotografií, hlavně mechů. Osobně považuji pro sebe za tento rok za nejlepší fotografie kolonie krokusů u zámku Ratibořice. Pojetí celé koloie bylo rozpracováno v dalších letech a zkušenosti zde nasbírané dále užívám při fotografování a to nejen makra. U fotografií krokusů nenajdete žádné názvy - proč taky, stačí se dívat.
copyright ©   Ing. Miroslav Roubínek